Aan de slag met duurzame kleding

“Het was dit jaar de tweede keer dat we deelnamen aan Schooldag van de duurzaamheid. Ik zelf begeleid kinderen uit groep zes, zeven en acht”,  vertelt Marijke Schekkerman van De Begaafden Wijzer. “Het is een leuk groepje van 12 kinderen uit de plusklas die nog net wat meer uit school willen halen.

Op de eerste dag zijn we aan de slag gegaan met het ontwerp van het T-shirt. De kids mochten hiervoor een Junior Global Goal uitkiezen die zij zelf het belangrijkste vonden, waarmee ze het shirt hebben beschilderd. De tweede dag zijn we wat verder de diepte in gegaan. We hebben de filmpjes van Sem & Saar gekeken. De kinderen gingen vervolgens in groepjes aan het werk met drie thema’s: synthetische kleding, recyclen en watergebruik. De kinderen hebben hier een woordweb en een mindmap van gemaakt.

Tot slot was het de opdracht een ‘plaatje, praatje en een daadje’ te maken voor de klas. De kinderen hebben toen een presentatie over het door hen gekozen thema gedaan met daarbij iets wat de klasgenoten ook echt konden zien en aanraken. Bijvoorbeeld de materialen waarvan de kleding was gemaakt.

Ik denk dat de kinderen hier veel uit kunnen halen. Ze worden namelijk goed aan het denken gezet en kunnen hun eigen ideeën kwijt. Ook de school kan van de presentaties van de kinderen leren. Misschien dat ze hier in de toekomst nog wel iets mee kunnen gaan doen om de school nog duurzamer te maken. Het is erg leuk om de kinderen zo bezig te zien. Ze halen er echt wat uit. Volgend jaar zijn wij weer van de partij.”

Auteurs: Tes de Roij van Zuijdewijn en Tjitske Ypma

6 januari 2021

— Foto’s volgen —