De betekenis van duurzaamheid in kindertaal

Duurzaamheid betekent dat er blije mensen en dieren zijn op een gezonde aarde, nu en in de toekomst. En dat er altijd genoeg is voor iedereen.

Wat er nu niet goed gaat met de aarde.

Zoals we nu leven, wordt de aarde steeds minder gezond.

  • We halen veel natuur weg. Daardoor is er niet genoeg natuur om schone lucht en schoon water te maken.
  • We halen te snel grondstoffen uit de aarde. Hierdoor raken de grondstoffen in de aarde op.
  • We stoppen te veel slechte stoffen in aarde, lucht en water. Hierdoor maken we de aarde kapot.

Wat je als kind kunt doen om duurzamer te leven

1. Minder nieuwe dingen kopen en meer spullen hergebruiken. Denk aan goedkope spulletjes die snel stuk gaan, of kleding. Veel leuke kleding kun je ook in tweedehands winkels vinden of een kleding ruil feestje organiseren. Zo maken we minder afval. Als we minder spullen kopen en weggooien, verspillen we minder energie en maken minder afval.

TIP: Gebruik een broodtrommel of herbruikbare zakjes om eten mee te nemen. Zo heb je minder plastic afval!
TIP: Ruil bijvoorbeeld speelgoed of kleren met vriendjes en vriendinnetjes. Zo krijg je ander speelgoed en nieuwe kleren. En gooien we minder weg!

 

2. Energie besparen: Veel energie halen we uit delfstoffen zoals kolen en gas. Om te zorgen dat de aarde genoeg tijd krijgt om nieuwe delfstoffen te maken, kun je energie besparen.

TIP: Douche iets korter, zet de verwarming wat lager en doe een warme trui aan. En vergeet niet het licht uit te doen als je weggaat! Ook helpt het om te fietsen in plaats van te vragen of iemand je met de auto brengt.

 

3. Biologisch eten van dichtbij is het beste voor de aarde. Ook minder vlees eten helpt.

TIP: Kijk eens op internet naar de veggie challenge voor tal van lekkere recepten.

 

 

4. Praten over duurzaamheid: Duurzaam leven kunnen we pas echt als we het met z’n allen doen. Praat er dus met je papa, mama, opa, oma, vriendjes en vriendinnetjes over. Misschien kunnen jullie wel goede ideeën delen!

TIP: Geef een spreekbeurt over duurzaamheid op school! Wij hebben een voorbeeld van een spreekbeurt op onze website. Neem snel een kijkje!

 

Meer lezen over duurzaamheidsdoelen in kindertaal?

Er zijn met meer dan 190 landen afspraken gemaakt over duurzaamheid. Dit zijn 17 doelen waarmee we kunnen zorgen voor een leukere, eerlijkere en schonere wereld. Deze doelen zijn best ingewikkeld.

Wij hebben deze doelen daarom wat makkelijker gemaakt voor jullie. Zo hebben we er 7 doelen van gemaakt: de Junior Global Goals. Met deze doelen kun je gelijk aan de slag. Lees meer over de Junior Global Goals op deze pagina.

Leer samen met andere kinderen over duurzaamheid

Wil je meer leren over duurzaamheid? Dat kan!