Scholen

Op deze pagina vind je een overzicht van de deelnemende scholen.
“Ik vind het belangrijk dat kinderen kunnen opgroeien in een schone, gezonde en veilige wereld. In mijn werk staat de ontwikkeling van kinderen in het onderwijs centraal. De schooldag van de duurzaamheid helpt scholen hier invulling aan te geven en daarom ondersteun ik dit initiatief van harte als lid van de Expert Raad.”

Steven de Vries

Senior beleidsadviseur bij de PO-Raad
“De Mauritiusschool in Rheden verzorgt toekomstgericht onderwijs voor ruim 150 leerlingen. Wij werken graag samen met lokale partners in onze omgeving. Duurzaamheid is een belangrijk thema in ons onderwijs.
De Schooldag van de duurzaamheid bood ons een kans om met de hele school samen een creatieve en uitdagende lesdag te beleven. Naar aanleiding van deze dag kwam onze leerlingenraad met het initiatief voortaan ons plastic afval gescheiden in te zamelen. Wij doen volgend schooljaar weer mee!”

Esther Tobé

directeur Mauritiusschool
“Op de Rheder Enk stellen we regelmatig aan onze leerlingen vragen over het milieu. Bij het zoeken naar antwoorden komt het begrip ‘duurzaamheid’ al gauw om de hoek kijken. Op de Schooldag van de duurzaamheid vinden kinderen antwoord op al deze belangrijke vragen, door middel van leuke opdrachten in een rijke leeromgeving.
Vogelhuisjes timmeren voor de vogels in onze buurt, knutselen met afval, een gesprek met de burgemeester over duurzaamheid, met je mobiele telefoon de buurt in om foto’s te maken van wat wel of juist niet duurzaam is, een vogeldiner bereiden met diervriendelijke pindakaas, noten en echte meelwormen. Het zijn een paar voorbeelden van activiteiten waar de kinderen met heel veel plezier aan deelnamen.
Alles was tot in de puntjes geregeld. Het activiteitenrooster was helder, we kregen extra hulp van studenten en ondernemers uit de omgeving en alle materialen werden geleverd. Kortom: als leerkracht kun je op de Schooldag van de duurzaamheid de hele dag genieten van allemaal blije kindergezichtjes!”

Hanneke Harenberg

leerkracht groep 7/8 De Rheder Enk, Rheden
“In het schooljaar 2016-2017 hebben wij deelgenomen aan de 1e Schooldag van de duurzaamheid. Hoewel wij geen idee hadden wat ons te wachten stond (en er enige reserve was m.b.t. mogelijk ‘extra werk’), heeft deze dag onze verwachtingen overtroffen.
De activiteiten waren zeer grondig voorbereid: benodigde materialen werden vooraf geleverd en we wisten precies wanneer de kinderen bij welke activiteit moesten zijn. Bovendien werd menskracht geleverd om de activiteiten te draaien. Al met al was het een zeer afwisselende dag.
Op uiteenlopende manieren zijn de kinderen geconfronteerd met aspecten van duurzaamheid in hun directe leefomgeving. In actieve werkvormen leerden zij wat je in het klein kunt doen, om in je directe omgeving al effecten te genereren. Een gevarieerde en leerzame dag, die voor ons een vervolg kreeg in de vorm van duurzame ontwikkelingen in en om de school. Voor het nieuwe schooljaar hebben wij ons weer voor deze dag aangemeld. Van harte aanbevolen!”

Henk van de Kaa

directeur IKC De Holtbanck
“Het was een mooie Schooldag van de duurzaamheid. De kinderen waren er zeer enthousiast over. De doe-activiteiten vonden ze het meest interessant. Het bezoek aan de Technobiel in Dieren vonden ze geweldig. Met veel enthousiasme hebben ze daar, door allerlei activiteiten, mooie duurzame ontdekkingen gedaan. Ook de biologische boer heeft veel los gemaakt bij de kinderen.
De kinderen hebben tijdens de Schooldag van de duurzaamheid gezien en ervaren dat ze in een mooie wereld leven, maar dat diezelfde wereld heel kwetsbaar is. Door goed na te denken over die kwetsbaarheid in combinatie met de praktische doe-activiteiten, leerden de kinderen hoe ze zelf een bijdrage kunnen leveren om de aarde mooi te houden. Jong geleerd is oud gedaan. Het zijn kinderen die straks de beslissingen mogen nemen over onze wereld.”

Gerrit Hammink

leerkracht groep 7/8 Anne Frankschool, Ellecom