Alle varianten kunnen we coronaproof organiseren. Heeft u er vragen over? Neem gerust contact met ons op. 

Variant 1 - Proef

Een keertje proeven van het concept Schooldag van de duurzaamheid? Via een originele doe-activiteit leren kinderen spelenderwijs over de Junior Global Goals (JGGs). Dat kan heel eenvoudig en op elk moment in het schooljaar! De workshops zijn geschikt voor groep 3 t/m 8. In het schooljaar 2021-2022 kunt u kiezen uit:

  • Thema 1 – Voeding en Gezondheid: aan de hand van een door ons ontwikkeld spel leren kinderen over gezonde voeding en wat er nog meer van belang is voor een goede gezondheid.
  • Thema 2 – Kleding: via een originele doe-activiteit leren kinderen over ‘de Wereld achter hun T-shirt’. Ze verdiepen zich op een begrijpelijke manier in de uitdagingen van de kledingindustrie en gaan zelf op een positieve manier aan de slag.
  • Thema 3 – Muziek: met het lied ‘De Aarde is ons lief’ waarin pop, rap en klassieke muziek elkaar ontmoeten, leren kinderen wat de JGGs betekenen. De workshop start met een film over de JGGs. Er zijn mogelijkheden om het lied te zingen, musiceren en/of dansen.
De Kirreweie gr. 5/6 - Burgh Haamstede
Verdiep je m.b.v. muziek in de Junior Global Goals

Wat?

Met Proef de Schooldag van de duurzaamheid leren, ontdekken én ervaren kinderen wat de Junior Global Goals zijn en kunnen betekenen voor hun eigen toekomst.  

De gemiddelde duur van dit programma is 1,5-2 uur en eenvoudig met onze tips te verlengen. Deelname per thema kost € 125 excl. BTW plus materiaalkosten (bij thema 1). Meedoen kan dan met groep 3 t/m 8! Gemiddeld kost dit programma dan slechts € 1 per leerling! Bij inschrijving voor meerdere thema’s tegelijk ontvangt u bovendien korting. Volg onze social social media kanalen voor tijdelijke kortingscodes!

Ababil-Tshirt-22_gesneden
Leerling van ibs Ababil - Schiedam
Sdvdd-Lingewaard-Sterrenbos6-2nov2020
ikv Het Sterrenbos - Huissen
Plus Supermarkten_KWARTET_Achterkant_2
Plus Supermarkten_KWARTET_Goed Groeien

Variant 2 - School

Als individuele school zelf aan de slag met de Junior Global Goals? Dat kan eenvoudig met Variant 2! De kinderen leren in dit programma spelenderwijs wat duurzaamheid is, wat de Junior Global Goals betekenen en hoe zij hier zelf mee aan de slag kunnen gaan. In 2021-2022 is er in het programma extra aandacht voor het thema Voeding en Gezondheid.

Wat betekent meedoen voor u?

Meedoen betekent dat uw leerlingen een halve schooldag spelenderwijs bewust worden gemaakt dat ze zélf iets kunnen bijdragen aan een leukere, eerlijkere en schonere wereld.

Deze variant is geschikt voor twee bouwen: groep 3 t/m 5 en groep 6 t/m 8.

Hoe verloopt de organisatie van de dag?

U ontvangt van ons een handboek met een instructie, een inlogaccount voor de activiteitenpagina waar instructievideo’s en korte docentenhandleidingen op staat plus de materialen die u voor het programma nodig heeft. Wij maken het eenvoudig voor u!

Aanmelden kan op ieder moment in het jaar. 

Deelnamekosten schooljaar 2021-2022:

De kosten zijn gebaseerd op deelname op schoolniveau.

Tarief: € 585 excl. BTW. U kunt hiervoor deelnemen met drie groepen van max. 32 leerlingen per groep. Voor een gemiddelde klasgrootte komt dit neer op slechts € 7,80 per leerling.

Grotere groepen? Het leveren van extra materialen is geen probleem.   

Wilt u met meer dan drie groepen deelnemen? Dat kan natuurlijk! Voor slechts € 375 extra kunnen drie extra groepen deelnemen aan het programma. De gemiddelde prijs per leerling wordt dan € 6,40.

Variant 3 - Gemeente

Een Schooldag van de duurzaamheid door een gemeente geïnitieerd voor meerdere basisscholen tegelijk. Het gaat om een programma van een halve schooldag waarin kinderen spelenderwijs leren wat de Junior Global Goals betekenen en hoe zij hier zelf mee aan de slag kunnen. Er is ruimte voor gemeentewensen t.a.v. het programma.

“De Schooldag van de duurzaamheid is een ontzettend leuk concept. De Junior Global Goals zijn voor de leerlingen heel goed te begrijpen. Wij zijn erg tevreden en enthousiast over de Schooldag van de duurzaamheid.”

Aukje Schamp, leerkracht bij ikc Het Sterrenbos in Huissen. Haar school deed mee op uitnodiging van wethouder Aart Slob van gemeente Lingewaard. Lees hier het interview met Aukje.

Sdvdd-WellesNietes-'tMontferland02

Hoe verloopt de organisatie van de dag?

Wij ondersteunen u bij het uitnodigen van de scholen en verzorgen het programma, dat geschikt is voor groep 3 t/m 8. Deelnemende scholen ontvangen een draaiboek, instructievideo’s, docentenhandleidingen en materialen voor de workshops. Indien de coronaregels het toelaten bezoeken wij de scholen en verzorgen een verslag met foto’s. Een gemeente bepaalt (in overleg met de scholen) wanneer de dag plaatsvindt. Uw tijdsbesteding komt gemiddeld neer op 40-50 uur, verspreid over enkele maanden. Aanmelden kan op ieder moment in het jaar!

Deelnamekosten schooljaar 2021-2022:

Starttarief: € 3.695 excl. BTW. Dit tarief gaat uit van deelname door vijf basisscholen met gemiddeld vijf groepen. De gemiddelde prijs per leerling is € 5,90.

Nemen meer dan het hierboven genoemd aantal scholen deel?

  • Plus € 475 voor de eerste drie groepen per school;
  • Plus € 250 voor de volgende vier tot zes groepen per school;
  • Plus € 195 voor de volgende zeven tot negen groepen per school.

 De groepsgrootte is gemaximeerd op 32 leerlingen. Neem gerust contact met ons op over maatwerk.

Variant 4 - Lokaal

Onderscheidend in de lokale variant van Schooldag van de duurzaamheid is de lokale aanpak waarin de verbinding wordt gelegd tussen de gemeente, het onderwijs, lokaal bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Deze variant kenmerkt zich door een programma van een hele dag in samenwerking met diverse organisaties. Denk aan een NME centrum, buurttuin, biologische boerderij, boswachter, theater, waterschap, installateur van zonnepanelen en een initiatief als Operatie Steenbreek.

Wat betekent meedoen voor u?

Uw gemeente kan naar behoefte gebruik maken van de nationale organisatie en activiteiten van stichting Schooldag van de duurzaamheid. Bekijk de mogelijkheden, waarbij u alle vrijheid heeft om het programma vorm te geven op de wijze die past bij uw gemeente.

Een wormenhotel en zonnepanelen op school

“Wij hebben enorme hulp gehad van een groep mensen in Rheden die in de gemeente begonnen is met de Schooldag van de duurzaamheid. Dat is voor ons wel een stimulans geweest om te kijken of wij in bredere zin ook nog wat meer konden doen.”

Henk van de Kaa, voormalig directeur ikc De Holtbanck uit Rheden

Bekijk hier het video-interview.

Aanmoediging vanuit VNG om mee te doen!

Gemeenten kunnen via een Schooldag van de duurzaamheid op een concrete manier invulling geven aan het feit dat ze een bijdrage leveren aan bewustwording over en implementatie van de Global Goals, samen met scholen, bedrijfsleven en organisaties, kennisinstellingen en inwoners. Met de opgedane kennis kan iedereen bewuster met de Global Goals verder aan de slag. Dat is ook een reden dat Schooldag van de duurzaamheid als voorbeeld van ‘extra inzet’ staat genoemd in de handreiking van de VNG voor Nederlandse gemeenten onder SDG 4 ‘Inclusief, gelijkwaardig en goed onderwijs voor iedereen’.

Waar is het zaadje ontkiemd?

Wethouder Nicole Olland van gemeente Rheden nam in oktober 2016 het voortouw met de eerste Schooldag van de duurzaamheid. Aan deze dag namen 2.300 leerlingen deel op 15 basisscholen.

Olland: “Ik vind het belangrijk dat kinderen zich met duurzaamheid bezighouden. Door hen nu al op een speelse manier te betrekken, ervaren ze dat hun eigen gedrag kan bijdragen aan verbetering. Ik hoop dat heel Nederland zich hierbij aansluit!”

Klik op de logo’s om te zien hoe onderstaande gemeentes aan de slag zijn gegaan met een lokale Schooldag van de duurzaamheid: