Alle varianten kunnen we coronaproof organiseren. Heeft u er vragen over? Neem gerust contact met ons op. 

Variant 1 - Proef

Een keertje proeven van het concept Schooldag van de duurzaamheid? Via een originele doe-activiteit leren kinderen spelenderwijs over de Junior Global Goals (JGGs). Dat kan heel eenvoudig en op elk moment in het schooljaar! Natuurlijk ook op de Dag van de Duurzaamheid. De workshops zijn geschikt voor groep 3 t/m 8.

In het schooljaar 2021-2022 kunt u kiezen uit:

  • Thema 1 – Voeding en Gezondheid: aan de hand van een door ons ontwikkeld spel leren kinderen over gezonde voeding en wat er nog meer van belang is voor een goede gezondheid.
  • Thema 2 – Kleding: via een originele doe-activiteit leren kinderen over ‘de wereld achter hun T-shirt’.
  • Thema 3 – Muziek: met het lied ‘De Aarde is ons lief’ waarin pop, rap en klassieke muziek elkaar ontmoeten, leren kinderen wat de JGGs betekenen. De workshop start met een film over de JGGs. Er zijn mogelijkheden om het lied te zingen, musiceren en/of dansen.
De Kirreweie gr. 5/6 - Burgh Haamstede
Verdiep je m.b.v. muziek in de Junior Global Goals

Wat?

Met Proef de Schooldag van de duurzaamheid leren, ontdekken én ervaren kinderen wat de Junior Global Goals zijn en kunnen betekenen voor hun eigen toekomst.  

De duur van het programma is afhankelijk van het thema dat u kiest en eenvoudig met onze tips te verlengen. Deelname per thema kost € 25 plus materiaalkosten (bij thema 1). Bij inschrijving voor meerdere thema’s tegelijk ontvangt u een korting. 

Ababil-Tshirt-22_gesneden
Leerling van ibs Ababil - Schiedam
Sdvdd-Lingewaard-Sterrenbos6-2nov2020
ikv Het Sterrenbos - Huissen
Plus Supermarkten_KWARTET_Achterkant_2
Plus Supermarkten_KWARTET_Goed Groeien

Variant 2 - School

Als individuele school zelf aan de slag met de Junior Global Goals? Dat kan eenvoudig met Variant 2! De kinderen leren in dit programma spelenderwijs wat duurzaamheid is, wat de Junior Global Goals betekenen en hoe zij hier zelf mee aan de slag kunnen gaan. In 2021-2022 is er in het programma extra aandacht voor het thema Voeding en Gezondheid.

Wat betekent meedoen voor u?

Meedoen betekent dat uw leerlingen een halve schooldag spelenderwijs bewust worden gemaakt dat ze zélf iets kunnen bijdragen aan een leukere, eerlijkere en schonere wereld.

Deze variant is geschikt voor twee bouwen: groep 3 t/m 5 en groep 6 t/m 8.

Hoe verloopt de organisatie van de dag?

U ontvangt van ons een handboek met een instructie, een inlogaccount voor de activiteitenpagina waar instructievideo’s en korte docentenhandleidingen op staat plus de materialen die u voor het programma nodig heeft. Wij maken het eenvoudig voor u!

Aanmelden kan op ieder moment in het jaar. 

Deelnamekosten schooljaar 2021-2022:

De kosten zijn gebaseerd op deelname op schoolniveau.

Tarief: € 325 excl. BTW. U kunt hiervoor deelnemen met drie groepen van max. 32 leerlingen per groep. Grotere groepen? Het leveren van extra materialen is geen probleem.   

Wilt u met meer dan drie groepen deelnemen? Dat kan natuurlijk! Voor slechts € 125 extra kunnen drie extra groepen deelnemen aan het programma.

Variant 3 - Gemeente

Een Schooldag van de duurzaamheid door een gemeente geïnitieerd voor meerdere basisscholen tegelijk. Het gaat om een programma van een halve schooldag waarin kinderen spelenderwijs leren wat de Junior Global Goals betekenen en hoe zij hier zelf mee aan de slag kunnen. Er is ruimte voor gemeentewensen t.a.v. het programma.

Wat betekent meedoen voor u?

Meedoen aan variant 3 betekent dat u de basisscholen binnen uw gemeente en haar leerlingen de gelegenheid biedt om in een dagdeel spelenderwijs bewust te worden hoe ze zélf iets kunnen bijdragen aan een leukere, eerlijkere en schonere wereld. We organiseren de dag samen met u. Uw tijdsbesteding komt neer op 40-50 uur, verspreid over enkele maanden.

Sdvdd-MijnWereldwens-'tMontferland02
Sdvdd-WellesNietes-'tMontferland02

Hoe verloopt de organisatie van de dag?

Wij ondersteunen u bij het uitnodigen van de scholen en verzorgen het programma. Deelnemende scholen ontvangen een draaiboek, instructievideo’s, docentenhandleidingen en materialen voor de workshops. Indien de coronaregels het toelaten bezoeken wij de scholen en verzorgen een verslag met foto’s. Een gemeente bepaalt (in overleg met de scholen) wanneer de dag plaatsvindt. Aanmelden kan op ieder moment in het jaar!

Deelnamekosten schooljaar 2021-2022:

Starttarief: € 2.350 excl. BTW.

Neemt uw gemeente deel met meer dan 5 basisscholen?

  • Plus € 385 per school voor de eerste drie groepen;
  • Plus € 175 per school voor de volgende vier tot zes groepen;
  • Plus € 150 per school voor de volgende zeven tot negen groepen.

 De groepsgrootte is gemaximeerd op 32 leerlingen. Neem gerust contact met ons op over maatwerk!

Uw loyaliteit wordt beloond!

Wanneer u in aaneengesloten jaren deelneemt en uw beslissing daartoe voor 1 mei van een jaar aan ons doorgeeft, krijgt u 15% korting op de volgende editie. De korting is niet van toepassing op het starttarief. Beslist u om een jaar over te slaan? Geen probleem. U behoudt uw recht op korting indien u maximaal één jaar overslaat.

“De Schooldag van de duurzaamheid is een ontzettend leuk concept”, vindt Aukje Schamp, leerkracht bij ikc Het Sterrenbos in Huissen. Deze school deed mee op uitnodiging van wethouder Aart Slob. Lees het interview met haar.

Variant 4 - Lokaal

Een lokale variant van een Schooldag van de duurzaamheid. Onderscheidend is de lokale aanpak waarin de verbinding wordt gelegd tussen de gemeente, het onderwijs, lokaal bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Deze Schooldag kenmerkt zich door een programma van een hele dag in samenwerking met diverse organisaties.

Wat betekent meedoen voor u?

Uw gemeente kan naar behoefte gebruik maken van de nationale organisatie en activiteiten van Schooldag van de duurzaamheid. Bekijk de mogelijkheden, waarbij u alle vrijheid heeft om het programma vorm te geven op de wijze die past bij uw gemeente.

“Wij hebben enorme hulp gehad van een groep mensen in Rheden die in de gemeente begonnen is met de Schooldag van de duurzaamheid. Dat is voor ons wel een stimulans geweest om te kijken of wij in bredere zin ook nog wat meer konden doen.”

ikc De Holtbanck (Rheden) – Henk van de Kaa (directeur)

Bekijk hier de video.

Gemeenten kunnen via een Schooldag van de duurzaamheid op een concrete manier invulling geven aan het feit dat ze een bijdrage leveren aan awareness en implementatie van de Global Goals, samen met scholen, bedrijfsleven en organisaties, kennisinstellingen en inwoners.

Lokale en regionale bedrijven en organisaties participeren o.a. door middel van doe-activiteiten. Met de opgedane kennis kan iedereen bewuster met de Global Goals verder aan de slag.

Wethouder Nicole Olland van gemeente Rheden nam in oktober 2016 het voortouw met de eerste Schooldag van de duurzaamheid. Aan deze dag namen 2.300 leerlingen deel op 15 basisscholen. In 2017 en 2019 organiseerden we met hen samen de tweede en derde Rhedense Schooldag van de duurzaamheid.

Olland: “Ik vind het belangrijk dat kinderen zich met duurzaamheid bezighouden. Door hen nu al op een speelse manier te betrekken, ervaren ze dat hun eigen gedrag kan bijdragen aan verbetering. Ik hoop dat heel Nederland zich hierbij aansluit!”
In de herfst van 2018 vond de eerste Hoornse Schooldag van de duurzaamheid plaats en in 2019 de tweede. Aan de tweede variant deden ruim 900 kinderen mee op 8 basisscholen. Vanwege het grote enthousiasme bij de scholen organiseren we samen met MAK Blokweer ook in 2020 weer een editie.