Alle varianten kunnen we coronaproof organiseren. Heeft u er vragen over? Neem gerust contact met ons op. 

Variant 1 - Proef

Een keertje proeven van het concept Schooldag van de duurzaamheid? Dat kan heel eenvoudig en op elk moment in het schooljaar! Via een originele doe-activiteit leren kinderen spelenderwijs over de Junior Global Goals.

In het schooljaar 2021-2022 kunt u kiezen uit:

 • Kleding: via een originele doe-activiteit leren kinderen over de wereld achter hun T-shirt.
 • Voeding en Gezondheid: aan de hand van een spel leren kinderen over gezonde voeding en wat er nog meer van belang is voor hun gezondheid.
 • Muziek: met het lied ‘De Aarde is ons lief’ waarin pop, rap en klassieke muziek elkaar ontmoeten, leren kinderen snel en eenvoudig wat de 7 Junior Global Goals betekenen. Het lied kunt u met de kinderen zingen, musiceren én dansen
De Kirreweie gr. 5/6 - Burgh Haamstede
Verdiep je m.b.v. muziek in de Junior Global Goals

Wat?

Met Proef de Schooldag van de duurzaamheid leren, ontdekken én ervaren kinderen wat de Junior Global Goals zijn en kunnen betekenen voor hun eigen toekomst.

De lengte van het programma is afhankelijk van het thema dat u kiest. Deelname kost € 25 plus materiaalkosten (voor het thema Voeding &Gezondheid).

Ababil-Tshirt-22_gesneden
Leerling van ibs Ababil - Schiedam
Sdvdd-Lingewaard-Sterrenbos6-2nov2020
ikv Het Sterrenbos - Huissen
Plus Supermarkten_KWARTET_Achterkant_2
Plus Supermarkten_KWARTET_Goed Groeien

Variant 2 - School

Voor individuele scholen bieden wij de mogelijkheid voor een Schooldag van de duurzaamheid van een halve dag. De kinderen leren in dit programma spelenderwijs wat duurzaamheid is, wat de Junior Global Goals betekenen en hoe zij hier zelf mee aan de slag kunnen gaan. In 2020-2021 is er in het programma extra aandacht voor de eerste JGG: Gezond&Happy.

Wat betekent meedoen voor u?

Meedoen betekent dat uw leerlingen een halve schooldag spelenderwijs bewust gemaakt worden dat ze zélf iets kunnen bijdragen aan een leukere, eerlijkere en schonere wereld.

Deze variant is geschikt voor twee bouwen: groep 3 t/m 5 en 6 t/m 8. Elke school kan zich individueel aanmelden.

Hoe verloopt de organisatie van de dag?

U ontvangt van ons een link naar de instructievideo’s en korte docenten handleidingen, een inlogaccount voor de website plus de materialen die u nodig heeft om de doe-activiteiten te doen. U krijgt tevens een planning toegestuurd voor het aantal groepen dat u wilt laten deelnemen, maar u heeft alle vrijheid om het programma op uw eigen manier uit te voeren.

Aanmelden kan op ieder moment in het jaar en het programma kan gehouden worden wanneer het u uitkomt. 

Deelnamekosten schooljaar 2020-2021:

De kosten zijn van toepassing op groepen met max. 32 leerlingen.

Groep 3 t/m 5€ 300 (voor 3 groepen)

 • Deelname met < 3 groepen: € 50 korting
 • Deelname met 4 of meer groepen: plus € 125 (gerekend per drie extra groepen)

Groep 6 t/m 8: € 325

 • Deelname met < 3 groepen: € 55 korting
 • Deelname met 4 of meer groepen: plus € 150 (per drie extra groepen)

Indien u twee of drie groepen uit 3 t/m 5 en 6 t/m 8 gecombineerd wilt laten deelnemen, dan kan dat natuurlijk. Neem in dat geval contact met ons op.

Snel beslissen wordt beloond!

Wanneer u zich aanmeldt voor 1 juli 2020, ontvangt u 20% korting op bovenstaande deelnametarieven.

Wanneer u zich aanmeldt voor 1 september 2020, ontvangt u van ons 10% korting.

Variant 3 - Gemeente

Een Schooldag van de duurzaamheid voor en door een gemeente georganiseerd voor meerdere basisscholen in de betreffende gemeente. Voor schooljaar 2020-2021 hebben we een programma samengesteld voor groep 3 t/m 5 en voor 6 t/m 8.

De gemeente wordt de afzender van een Schooldag van de duurzaamheid waarbij er verschillende basisscholen in de gemeente (tegelijkertijd) deelnemen. Het gaat om een programma van een halve dag waarin kinderen spelenderwijs ervaren wat duurzaamheid is, wat de Junior Global Goals betekenen en hoe zij hier zelf mee aan de slag kunnen gaan. Indien u als gemeente wensen heeft t.a.v. het programma, is dat bespreekbaar.

Wat betekent meedoen voor u?

Meedoen aan variant 3 betekent dat u de basisscholen binnen uw gemeente en haar leerlingen de gelegenheid biedt om in een dagdeel spelenderwijs bewust te worden dat ze zélf iets kunnen bijdragen aan een leukere, eerlijkere en schonere wereld. We organiseren de dag samen met u. Uw tijdsbesteding zal ongeveer neerkomen op 60-65 uur, wat verspreid zal zijn over enkele maanden.

Sdvdd-WellesNietes-'tMontferland02

Hoe verloopt de organisatie van de dag?

Wij zullen u ondersteunen bij de benadering van de scholen en de organisatie van het programma. Deelnemers ontvangen van ons een draaiboek met een planning, instructievideo’s, handleidingen en materialen die zij nodig hebben om de workshops te kunnen doen. We zijn aanwezig tijdens het programma en zullen een fotostream verzorgen. Als scholen het programma op een andere manier of ander moment willen uitvoeren, is die ruimte er. Aanmelden kan op ieder moment in het jaar en de dag kan gehouden worden wanneer u dat wilt.

Deelnamekosten schooljaar 2020-2021:

De kosten zijn van toepassing op groepen met max. 32 leerlingen.

Groep 3 t/m 5€ 450

 • Deelname met < 3 groepen: € 50 korting
 • Deelname met 4 of meer groepen: plus € 175 (gerekend per drie extra groepen)

Groep 6 t/m 8: € 475

 • Deelname met < 3 groepen: € 55 korting
 • Deelname met 4 of meer groepen: plus € 200 (per drie extra groepen)

Minimale deelnameprijs: € 2.600 (excl. BTW).

Indien een school twee of drie groepen uit 3 t/m 5 en 6 t/m 8 gecombineerd wil laten deelnemen, dan kan dat natuurlijk. Neem in dat geval contact met ons op.

Uw loyaliteit wordt beloond!

Wanneer u in aaneengesloten jaren deelneemt en uw beslissing daartoe voor 1 mei van een jaar aan ons doorgeeft, krijgt u 10% korting. Elk jaar daarna wordt uw korting met 5% verhoogd tot een maximum van 25%.

De startprijs zal in alle gevallen tenminste € 2.350 bedragen.

Beslist u om een jaar over te slaan? Geen probleem. U behoudt uw recht op korting indien u maximaal één jaar overslaat. Individuele scholen uit uw gemeente die al een keer mee hebben gedaan aan een Schooldag van de duurzaamheid kunnen zich in dat jaar met 10% korting aanmelden voor variant 2.

Variant 4 - Lokaal

Een lokale variant van een Schooldag van de duurzaamheid. Onderscheidend is de lokale aanpak waarin de verbinding wordt gelegd tussen de gemeente, het onderwijs, lokaal bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Deze Schooldag kenmerkt zich door een programma van een hele dag in samenwerking met diverse organisaties.

Wat betekent meedoen voor u?

Uw gemeente kan naar behoefte gebruik maken van de nationale organisatie en activiteiten van Schooldag van de duurzaamheid. Bekijk de mogelijkheden, waarbij u alle vrijheid heeft om het programma vorm te geven op de wijze die past bij uw gemeente.

“Wij hebben enorme hulp gehad van een groep mensen in Rheden die in de gemeente begonnen is met de Schooldag van de duurzaamheid. Dat is voor ons wel een stimulans geweest om te kijken of wij in bredere zin ook nog wat meer konden doen.” ikc De Holtbanck (Rheden) – Henk van de Kaa (directeur) Bekijk hier de video.

Gemeenten kunnen via een Schooldag van de duurzaamheid op een concrete manier invulling geven aan het feit dat ze een bijdrage leveren aan awareness en implementatie van de Global Goals, samen met scholen, bedrijfsleven en organisaties, kennisinstellingen en inwoners.

Lokale en regionale bedrijven en organisaties participeren o.a. door middel van doe-activiteiten. Met de opgedane kennis kan iedereen bewuster met de Global Goals verder aan de slag.

Wethouder Nicole Olland van gemeente Rheden nam in oktober 2016 het voortouw met de eerste Schooldag van de duurzaamheid. Aan deze dag namen 2.300 leerlingen deel op 15 basisscholen. In 2017 en 2019 organiseerden we met hen samen de tweede en derde Rhedense Schooldag van de duurzaamheid.

Olland: “Ik vind het belangrijk dat kinderen zich met duurzaamheid bezighouden. Door hen nu al op een speelse manier te betrekken, ervaren ze dat hun eigen gedrag kan bijdragen aan verbetering. Ik hoop dat heel Nederland zich hierbij aansluit!”
In de herfst van 2018 vond de eerste Hoornse Schooldag van de duurzaamheid plaats en in 2019 de tweede. Aan de tweede variant deden ruim 900 kinderen mee op 8 basisscholen. Vanwege het grote enthousiasme bij de scholen organiseren we samen met MAK Blokweer ook in 2020 weer een editie.