Als je bij onderstaande opdrachten gebruik wilt maken van een werkblad, klik dan hier.

 1. Ga naar een supermarkt. Kijk uit welke landen het fruit komt. Fruit wat van ver komt, zorgt voor CO2 uitstoot. Schrijf de namen van de landen op. Bekijk op deze website hoeveel kilometers het fruit heeft afgelegd om bij jou in de supermarkt te komen.

Deze opdracht is met de huidige Corona maatregelen niet zo goed uit te voeren omdat mensen zoveel mogelijk alleen boodschappen moeten doen. Vraag aan degene die de boodschappen bij jullie doet om voor je op te schrijven uit welk land het fruit en de groenten komen, die worden gekocht.

 • Koopt een land iets van een ander land, dan ben je een importeur.
  Verkoop je als land iets aan een ander land, dan ben je een exporteur.
 • Nederland exporteert heel veel groenten en fruit. In meer dan 150 landen liggen groenten en fruit van Nederlandse bodem in de winkels. Dat is in drie op de vier landen!
  Spanje is de grootste exporteur van groenten en fruit ter wereld. Nederland is de twee na grootste. Als je de hoeveelheid groenten en fruit die door Nederland wordt geëxporteerd uitdrukt in geld, dan heeft het een waarde van bijna 11 miljard euro. Het gaat om 8,9 miljoen ton groenten en fruit. Dat is net zoveel als 1,3 miljoen olifanten bij elkaar!
 • Nederland importeert ook heel veel groenten en fruit. Er wordt voor wel 6 miljoen ton aan groten en fruit geïmporteerd.
 1. Wist je dat medicijnen niet zomaar weggegooid mogen worden? Dat is niet veilig voor kinderen. Medicijnen mogen ook niet door de gootsteen of de wc worden gespoeld. Ze kunnen dan terechtkomen in het water en dat is slecht voor het milieu.

Ga met een van je ouders of verzorgers door de medicijnvoorraad heen. Bekijk welke medicijnen over de houdbaarheidsdatum zijn. Breng de verouderde medicijnen naar de apotheek bij jou in de buurt.

Door de Corona maatregelen kun je helaas op dit moment niet met oude medicijnen bij een apotheek terecht. Je kunt ze wel wegbrengen naar het chemisch afval bij jou in de buurt. Op internet kan je vast vinden waar je in jouw gemeente de medicijnen mag wegbrengen, dat is niet overal op dezelfde manier geregeld.

 • Alles wat er door de WC of gootsteen wordt gespoeld, komt in het riool terecht. Een riool kan verstopt raken of vervuild worden als er spullen in terecht komen. Daarom mag je zomaar afval door de WC of gootsteen spoelen. Denk aan medicijnresten, verfresten of frituurvet. Maar er zijn ook dingen die wel doorgespoeld mogen worden. Bijvoorbeeld toiletpapier, restjes melk of yoghurt, en een emmer met sop.
 • Wij gebruiken in Nederland steeds meer medicijnen. Helaas komen medicijnresten ook terecht in het riool en in sloten en rivieren. Dat is niet goed voor alles wat er in het water leeft. Ook zorgt het ervoor dat het steeds moeilijker wordt om ons drinkwater schoon te maken.
 • Wil je meer weten over wat je wel en niet door de WC of gootsteen mag spoelen? Lees dan hier
 • Wil je weten wat onze Rijksoverheid doet om de waterkwaliteit te verbeteren en onze drinkwaterbronnen schoon te houden? Lees de informatie maar eens op